Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΕΤΣΙ έχουν τα πράγματα!


Να σας πω τη μαύρη αλήθεια βαριέμαι να γράφω τα ίδια και τα ίδια. Αλλωστε, δεν είμαι και υποχρεωμένος από τη στιγμή που δεν δουλεύω κάπου και απλά κάνω εδώ μέσα το χόμπι μου. Θεωρώ δε ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα όποιος παρακολουθούσε την αρθρογραφία μου είτε στο Gazzetta είτε στο Leoforos έχει καταλάβει ξεκάθαρα πως το βλέπω το πράγμα για τον φετινό Παναθηναικό.

Όποιος θέλει να κάνει κριτικές και αναλύσεις για τα 4-4-2 και τα 4-3-3, τις αλλαγές του προπονητή και διάφορα άλλα τέτοια μπορεί να το κάνει. Το έκανα και εγώ κάποιες φορές, αλλά δεν είναι εκεί η ουσία, δεν χάθηκε εκεί ο τίτλος. Αν το πρωτάθλημα παιζόταν στα ίσα ευχαρίστως θα εστιάζαμε και σε αυτά. Τώρα είναι σαν να κοροϊεύουμε τους εαυτούς μας. Κάποιοι το κάνουν, εγώ το αρνούμαι.

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, είτε στα σάιτ που δούλευα είτε σε άλλα είδα τα… πάντα. Από άρθρα που με έβγαλαν από τα ρούχα και απορούσα αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα ή υποστηρίζουμε την ίδια ομάδα, κάποια άλλα που δεν μου έκαναν καν κλικ να τα ολοκληρώσω και ορισμένα που πραγματικά μου άρεσαν διότι έρχονταν σε πλήρη ταύτιση με αυτά που κατά καιρούς έχω και εγώ υποστηρίξει.

Όσοι πάντως δεν το έχετε κάνει καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο του Νίκου του Αθανασίου (leoforos), ο οποίος μπορεί να μην έχει τα χρόνια άλλων στη δουλειά, αλλά δεν κωλώνει και λέει στα ίσια τη γνώμη του και για μένα τις περισσότερες φορές (διότι κάποιες είναι λογικό να διαφωνούμε) επιχειρεί να μιλήσει με τη φωνή της λογικής.  Ελπίζω και του το εύχομαι να μην την πληρώσει, όπως την πλήρωσα και εγώ καθώς αυτά που συνήθως γράφει ενοχλούν τους… γνωστούς – άγνωστους εντός και εκτός των τειχών του τριφυλλιού

Το βάζω λοιπόν αναλυτικά από κάτω για να το μοιραστούμε και εδώ μέσα:  «Μετά τον αποκλεισμό από τον Πανιώνιο στο Κύπελλο, σε αυτή εδώ την γωνιά είπαμε για αλήθειες και ψέμματα που έχουν να κάνουν με τον φετινό Παναθηναϊκό και τον τρόπο που αυτή η ομάδα πάλευε κόντρα σε όλους και σε όλα. Δύο ολόκληρους μήνες πριν, δεν χρειαζόταν να φτάσουμε στο -4 για να αναφερθούμε στις συνθήκες, με τις οποίες το Τριφύλλι προσπαθούσε να πάρει το πρωτάθλημα.

Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα, για αυτό και ο… σχεδόν ίδιος τίτλος. Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα, διότι κάποιοι περίμεναν στη γωνία για να σβήσουν αυτή την προσπάθεια, διότι κάποιοι έχουν μάθει να ξεσκίζουν τις σάρκες της ομάδας την ώρα που τα πράγματα είναι τόσο μα τόσο ξεκάθαρα. Γιατί κάποιοι έχουν μάθει ή καλύτερα τους συμφέρει να τα ρίχνουν μια ζωή σε προπονητή και παίκτες, ώστε να βγάζουν την… ουρίτσα των μετόχων απ’ έξω.

ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ;

Με 13-14 ποδοσφαιριστές ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ εδώ και έξι μήνες, έστω και αν έχεις ένα ματς την εβδομάδα, η χρονιά δεν βγαίνει. Ειδικά από την στιγμή που οι ποιοτικές σου λύσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα πάλεψε και μετέτρεψε αρκετούς ποδοσφαιριστές, χάρη στους οποίους ο Παναθηναϊκός έφτασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος. Λύσεις δεν υπήρχαν και αυτό ήταν γνωστό. Φώναζε ο Πορτογάλος για ενίσχυση τον Ιανουάριο αλλά τα άδεια ταμεία άναψαν… κόκκινο.

Και όταν, λοιπόν, πορεύεσαι με 13-14 παίκτες, όταν έχεις καταφέρει να παίρνεις πράγματα από παιδάκια αμούστακα όπως ο Καπίνος και ο Μαυρίας και στη τελική ευθεία του πρωταθλήματος είναι... off ο Λέτο και ο Μπουμσόνγκ πόσο να αντέξεις;

Είτε μας αρέσει είτε όχι ο φετινός Παναθηναϊκός είναι άλλη ομάδα με τον Αργεντινό μπροστά και τον Γάλλο στην άμυνα. Δεν είχες την δυνατότητα να τους αναπληρώσεις, τα… μαγικά του Φερέιρα δεν μπορούσαν να δώσουν κάτι παραπάνω και έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ.
 

Δεκάδες φορές γράφαμε για υπέρβαση, για ποδοσφαιρικό θαύμα, γιατί έτσι ήταν. Θυμηθείτε για παράδειγμα την περυσινή ομάδα. Που είχε μέσα και Σισέ και Ζιλμπέρτο! Και αναλογιστείτε πόσο δύσκολο ήταν να είναι πρώτος το τελευταίο δίμηνο ο Παναθηναϊκός όταν εκτός από τις αποχωρήσεις του καλοκαιριού, έχασε και τον Λέτο και τον Μπουμσόνγκ και είχε ντεφορμέ τους Κουίνσι, Κλέιτον, Ζέκα. 

Το ποδόσφαιρο είναι απλό. Πολύ απλό. Σαν την μαγειρική ένα πράγμα. Δεν γίνεται με φασόλια να κάνεις παστίτσιο. Το θέμα, είναι, πως με αυτά τα… φασόλια ο Φερέιρα έφτιαξε το καλύτερο δυνατό φαγητό αλλά κόντρα σε όλους και σε όλα η μάχη ήταν εξαρχής άνιση. Και άσε τους προπονητές της… εξέδρας να σου λένε για τις ευθύνες του Πορτογάλου και γιατί έβαλε αυτό το σύστημα και όχι το άλλο ή γιατί άφησε στον πάγκο τον… Τοτσέ. Αστεία πράγματα, λες και ο Πορτογάλος είχε εναλλακτικές τον… Τσάβι και τον Ινιέστα και τους άφηνε στον πάγκο για να παίζει ο Ζέκα και ο Σιμάο.

ΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΟ ΣΕ ΣΦΑΓΗ

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έφτασε στο -5, το έργο που θα ακολουθούσε φαινόταν γνωστό. Δεν θα ξεχάσω τον Γόντικα έξω από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ να λέει πως «ακόμη δεν έχετε δει τίποτα. Τον Μάρτιο να δείτε τι θα γίνει», αναφερόμενες στις διαιτητικές αποφάσεις. Το ήξερε, το έβλεπε να έρχεται, θα μπορούσε κάτι να κάνει άλλα όχι να νικήσει το «θηρίο».

Όταν, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός παρασκηνιακά είναι ανύπαρκτος, όταν γίνεται σάκος του μποξ στη Σούπερ Λίγκα και όταν αδυνατεί να φωνάξει ΕΓΚΑΙΡΩΣ και όχι αφού έχει γίνει ο… φόνος, για το παραμικρό τότε πας σαν πρόβατο σε σφαγή. Αυτό δεν αποτελεί ευθύνη του Γόντικα αλλά των ανύπαρκτων μετόχων που άφησαν την δική του επένδυση έρμαιο στα χέρια των στημένων. Όπως το ίδιο έκαναν και πέρυσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

Μόνο ο Βοσκάκης έχει αφαιρέσει 5 ολόκληρους βαθμούς! Στο Αγρίνιο… πνίγει πέναλτι του Βύντρα, με τον ΠΑΟΚ δεν σου δίνει 2 πέναλτι και μία αποβολή. Αυτά δεν είναι λεπτομέρειες φίλοι μου. Όσο τραγικά και αν παίζεις, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε σφάζει και από πάνω. Το κερασάκι στη τούρτα μπήκε με την ΑΕΚ. 1-0 με γκολ οφ-σάιντ, πέναλτι μαρς τον Λάζαρο που δεν δόθηκε και… καληνύχτα ζωή!

Ο Φερέιρα το έλεγε, το ξαναέλεγε και το… ξαναέλεγε πως παίζουμε κόντρα σε ΟΛΟΥΣ και σε ΟΛΑ. Το έλεγαν γραφικό αλλά η αλήθεια είναι αυτή και πονάει. Μέχρι και αναβολές στα… μέτρα του Λεβαδειακού και του ΠΑΟΚ αποφασίστηκαν για να παίξουν ξεκούραστοι απέναντι στον Παναθηναϊκό. Μέχρι και στημένα επεισόδια έγιναν στη Λιβαδειά από την αστυνομία για να παίξεις κόντρα στον «δικέφαλο» χωρίς κόσμο. 

Μιλάμε για το στήσιμο του αιώνα. Αν όλα τα παραπάνω κάποια «βαζελάκια» τα διαβάζουν ως δικαιολογίες και όχι σαν μία από τις πολλές πλευρές της αλήθειας, δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Όποιος θέλει να κράξει τον προπονητή και τους παίκτες ας το κάνει. Αυτοί ήταν πάντα τα εύκολα θύματα. Για εμένα, ότι και να γίνει στο φινάλε, είναι ΜΑΓΚΕΣ που κατάφεραν τελείως μόνοι τους να αναγκάσουν όλο αυτό το σάπιο σύστημα να τους πολεμήσει μέχρι εσχάτων. 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΙΛΑΜΕ

* Για έναν Παναθηναϊκό ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ από τους μετόχους και από ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου του. Οι πρώτοι έχουν... εξαφανιστεί και αδιαφορούν προκλητικά και οι δεύτεροι ήταν 9.200 σε παιχνίδι πρωταθλήματος με την Κέρκυρα. Αν δεν ήταν οι οργανωμένοι το ΟΑΚΑ θα ήταν άδειο!
*Για έναν Παναθηναϊκό που το καλοκαίρι ξεπούλησε ότι καλύτερο είχε για να βγάλει την χρονιά και στηρίχθηκε σε φθηνές λύσεις που βγήκαν χάρη στο «μάτι» του Φερέιρα και δεν θα ήταν μόνο δύο(Ζέκα και Κουίνσι) αν το... αόρατο χέρι δεν έκοβε και άλλες εισηγήσεις του Πορτογάλου.
*Για έναν Παναθηναϊκό απροστάτευτο από το «ερυθρόλευκο» σύστημα, για έναν Παναθηναϊκό που δεν έχει τρόπους και δύναμη να αντιδράσει σε όσα μηνύματα του έστειλαν μετά το +5 της Τρίπολης.
*Για έναν Παναθηναϊκό με άδεια ταμεία, που χρωστάει 6 μήνες στους ποδοσφαιριστές και που δεν είχε 250.000 για να φέρει στόπερ που έχει ζητήσει ο προπονητής για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
*Για έναν Παναθηναϊκό με ρόστερ 13-14 ποδοσφαιριστών και χωρίς να έχει την δυνατότητα να διορθώσει τις όποιες αδυναμίες του.
Υ.Γ: Δεν περιμένει ο κόσμος τον κάθε δημοσιογράφο για να αποφασίσει τι θα κάνει, όταν τον προκαλούν όλη τη χρονιά. Ούτε περιμένει εμένα ή τον καθένα για να του πουν αν τον κλέβουν φέτος τον Παναθηναϊκό. Όταν, όμως, βλέπεις ότι οι οπαδοί του Τριφυλλιού βράζουν και τους οδηγούν σε ένα ξέσπασμα άνευ προηγούμενου, είσαι υποχρεωμένος να το καταγράψεις. Εκτός και αν ζούμε σε άλλη χώρα…».

1 σχόλιο:

  1. Ρε Βασιλαρά, εδώ τα λες σωστά. Με 13-14 ποδοσφαιριστές, πουθενά δεν πηγαίνεις, γιατί αν σου συμβεί η ανάποδη, την έκατσες και η ανάποδη ήρθε με Λέτο και Μπουμσονγκ. Στο Γκαζέτα μας έλεγες όμως πως πάμε για πρωτάθλημα και όταν σου λέγαμε τις αδυναμίες μας, μας έκοβες τα σχόλια.
    Όσον αφορά την διαιτησία και το παρασκήνιο του Γαύρου, τίποτε δεν μπορεί να σε σταματήσει, όταν έχεις ομάδα και εμείς ομάδα δεν έχουμε, μάλλον είχαμε και μας την διέλυσαν οι μέτοχοι. Σε όλους τους μετόχους ανεξαιρέτως αποδίδω τις ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή