Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Aυτά... δεν έκανε ο Τζίγκερ!


Exει συμβεί σε όλους μας. Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, να ανοίξουμε μια συζήτηση με κάποιον Παναθηναϊκό και να μην πιστεύουμε αυτά που ακούμε. Τις περισσότερες φορές δεν φταίει αποκλειστικά αυτός που τα λέει. Δεν είναι δικές του πληροφορίες, απλά επειδή δεν πολυασχολείται, έχει φάει αμάσητους τους τόνους προπαγάνδας που του σερβίρουν.

Μόλις του μιλήσεις με 1-2 ΛΟΓΙΚΑ επιχειρήματα, θα καταλάβει πως εκείνα που άθελά του (σαφώς και κάποιο το κάνουν και ηθελημένα και ζουν από αυτό) παπαγάλιζε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μόλις θα του πεις «αυτό το ξέρεις;», «το άλλο;» θα ξυπνήσει από τον λήθαργο και τη λούμπα που τον είχαν ρίξει συγκεκριμένα κέντρα παραπληροφόρησης. Αν και πια μοιάζει αργά, γιατί μας έχει φάει η μιζέρια και η εσωστρέφεια και θέλει χρόνια για να καθαρίσει το πράγμα αυτό. 

Κλασικό παράδειγμα η ιστορία του Τζίγκερ στον Παναθηναϊκό. «Εσείς που φωνάζατε να φύγει, τώρα του ζητάτε να γυρίσει πίσω», λέει το «ποίημα» και βλακωδώς το αναπαράγουν πολλοί. Πρώτον του Τζίγκερ όντως του ζητούσαν να φύγει, ΟΧΙ να κάνει πολυμετοχικότητα με τον ίδιο μεγαλομέτοχο. Δεύτερον κανείς δεν του είπε να γυρίσει (ειδικά από τη στιγμή που δεν έφυγε ποτέ). Να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και να αποχωρήσει οριστικά και σαν κύριος είναι η απαίτηση. Αρα;

Πάμε και στα φρέσκα. Βγήκε ο Νίκος Καρούλιας, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από διάφορους άλλους και παρότι στην αρχική των δηλώσεών του παραδέχτηκε πως «εγώ δεν ασχολούμαι και δεν ξέρω και πολλά», άρχισε τα «αυτοί που έδιωξαν τον Τζίγκερ, ας σώσουν την ομάδα και ο Βαρδινογιάννης δεν είναι λαμόγιο». Ωραία ως εδώ και κανένα πρόβλημα δεν έχω με τον Καρούλια ως Καρούλια. Απεναντίας τον σέβομαι απόλυτα. Απλά ο άνθρωπος παραδέχτηκε πως δεν ασχολείται. 

ΚΑΝΕΙΣ λοιπόν δεν είπε ούτε ότι ο Τζίγκερ είναι λαμόγιο, ούτε του ζήτησε να γίνει. Να προστατέψει την ομάδα από τα λαμόγια ήθελε ο κόσμος αλλά αυτός σφύριζε αδιάφορα. Εφτιαχνε λίγκες με τον Πετράκη και μας την έφερνε από πίσω ο Σωκράτης. Ηταν μέλος μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της χώρας και επέτρεπε στον κάθε βρωμιάρη να μας έχει στη φάπα. Η δικιά του αδιαφορία νομιμοποίησε όλες αυτές τις καταστάσεις που ζήσαμε και ζούμε.

Και για να το πούμε και αλλιώς. Δηλαδή ο Πατέρας ήταν λαμόγιο; Νοιώσατε ποτέ σε κάποιο ματς του Παναθηναϊκού σαν… Ολυμπιακοί σε ότι αφορά την αντιμετώπιση από διαιτητές και λοιπά θεσμικά όργανα; Όχι, βέβαια. Απλά ήξεραν και οι απέναντι πως ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ και θα πρέπει να παίξουν στα ίσια. Τόσο απλά. Και χωρίς κανάλια και χωρίς εφημερίδες και χωρίς τίποτα, παρά μόνο με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ όλη μέρα με τα της ομάδας. Γιατί αν δεν το βλέπεις ως αγγαρεία, γιατί αν σε πονάει να σου καταστρέφουν αυτό που αγαπάς και αν έχεις και μια σχετική δύναμη, τα νταβατζιλίκια δεν τα επιτρέπεις. Τα κόβεις από τη ρίζα. Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές...

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου